top of page

Rituelen bouwen families

Rituelen bouwen families en gemeenschappen. En dus zijn ze een hele belangrijke bouwsteen van een Torteltuin. We creëren zoveel meer dan alleen een nieuwe groen schoolplein. Een Torteltuin is een kleine, veilige en vooral fijne samenleving waar kinderen elke dag in contact zijn met de natuur. Een een plek waar iedereen gelijk is en mag zijn wie hij is.


Rituelen versterken het gemeenschapsgevoel. Op de school van mijn kinderen Kees en Meis zingen we altijd met z’n allen voor de jarige. Docenten, leerlingen en ouders verzamelen in de centrale hal en de jarige staat op de kruk. Iedereen feliciteert de jarige en daarna zingen we hem of haar toe. Een ritueel waarvan ik hoop dat het nooit zal verdwijnen.


En sinds een paar jaren vieren we thuis Maria Lichtmis op 2 februari. We staan stil bij de terugkeer van het licht. Dat doen we onder andere door samen lekker pannenkoeken (net zo rond als de zon en de aarde) te eten. Daarnaast is 2 februari voor mij de dag dat ik start met zaaien van de eerste bloemen en gewassen.


Ik heb iets bedacht: ik ga een Torteltuin Jaarkalender samenstellen. Vol vieringen en rituelen, die niet perse gekoppeld zijn aan een religie of filosofie. Maar ons wel in contact houden met elkaar en Moeder Aarde.


En nu ben ik zo benieuwd; wat is jouw favoriete feest? Of welke ritueel hebben jullie thuis en / of op school?

Stuur je mij een berichtje? love@meisjewillem.com


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page