top of page

Naar de kweker

Je bent denk ik gewend om naar het tuincentrum te gaan voor je planten, maar in deze blog hoop ik je te inspireren om ook eens een kweker te bezoeken. Bij de kweker groeien planten in het ritme van de natuur en in de buitenlucht op. Dus gezonde en sterke planten! En daarnaast is het heel leuk om in de buitenlucht je planten te kopen. De kwekers die ik ken zijn heel bevlogen, maar ook heel druk. Dus zorg dat je je bezoek naar de kwekerij goed voorbereid.


De perfecte periode om een kwekerij te bezoeken is in augustus of september. Dan zijn de vakken overladen met planten en zijn de moederbedden in volle bloei. Maar vanaf 1 april zijn ze al open hoor! Bij de kweker vind je geen foto's van de planten, dus ga of in de zomer of zorg dat je weet wat je wilt.Foto's gemaakt bij Kwekerij van Houtum, Doorn (augustus 2022)Maak een handige boodschappenlijst voor je bezoek aan de kwekerij met deze tips:

  • Noteer een alternatief voor elke plant die je wilt kopen, voor het geval dat jouw eerste keuze niet op voorraad is.

  • De planten op de kwekerij staan niet op alfabetische volgorde, maar op standplaats (zon, half schaduw en schaduw).

  • Zorg dat je kratten of kartonnen dozen meeneemt (ik zet vaak een drogerbak achterin de auto) om je planten in te zetten.

  • Bij sommige kwekers kan je een label aan je plant toevoegen zodat je het soort niet vergeet, is die mogelijkheid er niet maak dan een foto en schrijf voor jezelf de soortnaam op.

Soms lijkt een potje 'leeg' en dat alleen de wortels in het potje zitten, maar dat is oké, want de wortels zijn het belangrijkste deel van de plant. Bij jou groeien ze groot!


Veel plezier!
Comments


bottom of page